headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
     
 
 

Eerste warmteprik, eerste dagvlinders.

Tijdens de eerste warmteprik in de week van Valentijn, zou het niet kunnen verwonderen dat er al overwinteraars kwamen piepen in de zon. Er stond wel een beetje een gure oostenwind, maar in een windluw plekje kon de temperatuur al snel oplopen tot een aangenaam gevoel voor een dagvlinder. Die week liepen de temperaturen al op tot zo'n 15°C. Is dit al een voorbode voor een warme lente ?

De eerste soort die werd gemeld voor 2017 was de Citroenvlinder.
Pol Meert verdient een pluim voor de eersteling. Op 2 februari 2017 zag hij een vroeg exemplaar vliegen in Lebbeke en Paul Durinck kon op 13 februari 2017 al een mannetje zien vliegen en meteen de eerste tuinwaarneming voor dit jaar melden. Jammer genoeg is er nog geen foto genomen van een vliegend exemplaar in 2017. Tot op heden zijn er al 11 exemplaren gezien. De meeste zijn mannetjes die hevig op zoek gaan naar wijfjes.  Ieder bleek blaadje wordt goed onderzocht door het mannetje.

20170220 01
Er werd zelfs al een Atalanta waargenomen op een parking door © Jean Finet op 3 februari 2017 te Lokeren. Een duidelijk bewijs dat deze soort soms kan overwinteren ondanks de zeer negatieve temperaturen die er deze winter zijn geweest. Een leuke vaststelling.

20170220 02
De soort die je altijd mag verwachten tijdens de eerste warmteprik is de Kleine vos. Deze prachtige vlinder willen we altijd goed in kaart brengen omdat het een wisselvallige soort is in Vlaanderen. Dit is dus de dagvlinder waar we nu het meeste aandacht willen aan schenken!

Typisch in het voorjaar is dat de ontwaakte overwinteraar meteen een warm beschenen bosrand gaat opzoeken langs een braakliggende akker. Het wordt daar snel warm en de mannetjes nemen onmiddellijk hun territorium in. Het eerste exemplaar van 2017 werd gevonden door © Jurgen Couckuyt in Laarne op 14 februari 2017.
Je kan je afvragen waar ze de nectar momenteel halen, maar wie goed kijkt in het veld, ziet dat er al kleine akkeronkruiden in bloei komen. Klein kruiskruid is er zo eentje van. Maar ook Paarse dovenetel en Struikheide zijn huidige nectarplanten. Wie het kerkhof bezoekt zal ongetwijfeld overwinteraars aantreffen op de bloeiende struiken.


20170220 03
De laatste in de reeks is de Dagpauwoog. Het eerste exemplaar werd gespot door Lieven Caekebeke op 21 januari 2017 te Wetteren.
Het eerste bewijs staat echter op naam van © Philippe Cattelein. Hij kon een foto nemen van een zonnend exemplaar op 2 februari te Hamme. De Dagpauwoog is een typische soort die zal gevolgd worden in het nieuwe tuinmeetnet.

 

Info-sessie tuinmeetnet.

20170220 04
© Ortwin Hoffmann.
Sylvain Cuvelier toont het belang aan van het correct invoeren van de 3 soorten Koolwitjes die in het projectgebied voorkomen.

Op zaterdag 11 februari 2017 werd in het BC Molsbroek te Lokeren een eerste bijeenkomst gehouden om duiding te geven aan het nieuwe tuinmeetnet dat dit jaar van start gaat. Dit onderdeel van ons dagvlinderproject zal bepaalde zaken beter duiden waardoor dan meer aandacht kan gevestigd worden op soorten die belangrijker zijn om te onderzoeken. Bv de Blauwtjes en de zeldzamere soorten alsook de soorten met geïsoleerde kernen kunnen dan beter in kaart worden gebracht. Er werd ook aandacht geschonken aan de kennis van de deelnemers die hun tuin opgegeven hebben voor dit tuinen meetnet. A.d.h.v. een kwis kwam Marc Gevers er uit als de winnaar. Proficiat Marc! Hij werd beloond met een Dobbelken pakket van vzw Durme.

Het protocol, het stappenplan om je tuin in waarnemingen.be aan te maken en de invullijst (excell file) voor de tuin, staan nu online op de website van de VVE WG Dagvlinders. Voor verdere vragen kan je terecht bij Sylvain.
De eerste tuinwaarnemingen zijn voorzien voor een weekend in de maand Maart en de deelnemers zullen natuurlijk gestuurd worden door het Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied. Er zal op regelmatige basis een stavaza gebracht worden via de dagvlinderflash over dit tuinmeetnet.
Geïnteresseerden kunnen nog steeds inschrijven.

 
 

Komende activiteiten.

Zaterdag 4 maart 2017.
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders in ZOERSEL!

Deze dag staat in het teken van de uitbouw van de referentie-collectie.
Wij zoeken dus nog helpende handen.
Meer info bij Sylvain Cuvelier.

Zondag 12 maart 2017.
Zoektocht naar rupsen van Icarusblauwtje, Kleine vuurvlinder en Bruin blauwtje.

Een totaal andere beleving in de wereld van dagvlinders.
Plaats: Tussen Heidebos en het afrittencomplex (expressweg) van Moerbeke.
Start: 13h00.
Meer details en inschrijvingen bij Daan Van Eenaeme.

Zaterdag 30 april 2017.
Zoektocht naar het Oranjetipje.

Plaats: Temse.
I.s.m. de gemeente Temse die 2 sites zal inrichten voor het Oranjetipje, gaan we de omgeving al goed inventariseren op de aanwezigheid van deze prachtige voorjaarsvlinder.
Inschrijven bij Jurgen Couckuyt.

Zaterdag 20 mei 2017.
Molsbroek op 6 poten.

Plaats: Molsbroek Lokeren.
De VVE (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) organiseert ism vzw Durme een entomologische zoek- dag/nacht in het Europees natuurreservaat het Molsbroek.
Hier vind je meer Informatie en inschrijvingen

 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

  /  website Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied / Wakona - Phegea 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.