headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
 

Een droge koude winter valt in het water.

20170305 1Grafieken van vorige winter en deze winter met neerslag en temperaturen.
© Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

We hebben een winter gehad met lage temperaturen en droge omstandigheden. Maar net na de eerste warmteprik begin februari, zijn we terug vervallen in een situatie zoals vorig jaar. Veel regen en te zachte temperaturen zorgen er voor dat we weer in wachtmodus moeten zitten om naar dagvlinders te zoeken. Hopelijk duurt deze toestand geen maanden zoals in 2016. Toen viel het zoeken naar voorjaarssoorten letterlijk in het water.

Eikenpage een bosvlinder?

20170305 2Een record aantal gevonden eitjes (141) van de Eikenpage in de winter van 2016/2017.
© Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Zoals iedere winter gaan we vooral op zoek naar eitjes van de Eikenpage. Logischerwijze ga je dan vooral in boscomplexen gaan zoeken waar veel Zomereiken staan. Deze winter zijn we vooral gaan zoeken in het agrarische gebied. De vaststelling is dat zowel op solitaire als een klein groepje Eiken, eitjes worden gevonden. M.a.w. komt de Eikenpage overal in het landschap voor waar er maar grotere Eiken staan. Deze verborgen dagvlinder kan zich dus doorgaans heel goed verspreiden. Een heel gewone dagvlinder zou je durven zeggen.

Flieflotter 2017: Op zoek naar foto's van de Atalanta.

20170305 3Atalanta zonnend tijdens de eerste warmteprik en bewijs van overwintering in onze contreien. 15 februari 2017, Lokeren. © Philippe Van de Velde.

Dit jaar is het zeer duidelijk dat de Atalanta hier overwintert ondanks drie weken negatieve temperaturen. Met deze willen we jullie al voorbereiden om dit jaar extra aandacht aan deze soort te geven en zoveel mogelijk foto's te nemen. Voor de fotowedstrijd Flieflotter 2017 is de Atalanta uitgekozen als hoofddoel voor dit jaar.

De versie 2016 kan je hier nog eens nagenieten.

Tuinmeetnet: Deze maand start de eerste monitoring.

Maandelijks zullen we vanuit het project een voorkeursweekend mailen waarbij we op korte termijn rekening zullen houden met de weersvoorspellingen.

Het is suggestief en niet verplicht! Andere weekends kan je natuurlijk ook in je tuin tellen.

De beste manier om je gegevens te noteren kan met de voorbereide lijst die je kan vinden op deze site. Het zelf uitgezette parcours stapje 3 x per dag (ochtend, middag, late namiddag) zowel op zaterdag als zondag.

We zijn benieuwd.

Deelnemen kan nog steeds! Stuur ons een mailtje.

Welke nectarplanten zullen de overwinteraars binnenkort bezoeken?

20170305 4Mannetje Citroenvlinder op de eerste bloeiers in het jaar, een Paardenbloem.29 maart 2016, Serskamp. © Christophe Hillaert.

De Wilgenkatjes komen stilaan in bloei en daar mag je vooral Gehakkelde aurelia en Dagpauwoog op verwachten. Kleine vos zal zich vooral te goed doen aan bloeiende Paarse dovenetel, Hondsdraf en Paardenbloemen. Diverse akkeronkruiden bloeien al en kunnen als nectarbron dienen voor de zoekende mannetjes van Citroenvlinder en een vroeg Koolwitje (Klein koolwitje, Klein geaderd witje en Groot koolwitje). Zoeken naar overwinteraars doe je best op windluwe randen van braakliggende akkers. Kerkhoven leveren zowel micro-klimaat als grote partijen nectar van bloeiende Heidestruiken.

Komende activiteiten.

Zondag 12 maart 2017.
Zoektocht naar rupsen van Icarusblauwtje, Kleine vuurvlinder en Bruin blauwtje.

Een totaal andere beleving in de wereld van dagvlinders.
Plaats: Tussen Heidebos en het afrittencomplex (expressweg) van Moerbeke.
Start: 13h00.
Meer details en inschrijvingen bij Daan Van Eenaeme.

Zaterdag 30 april 2017.
Zoektocht naar het Oranjetipje.

Plaats: Temse.
I.s.m. de gemeente Temse die 2 sites zal inrichten voor het Oranjetipje, gaan we de omgeving al goed inventariseren op de aanwezigheid van deze prachtige voorjaarsvlinder.
Inschrijven bij Jurgen Couckuyt.

Zaterdag 20 mei 2017.
Molsbroek op 6 poten.

Plaats: Molsbroek Lokeren.
De VVE (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) organiseert ism vzw Durme een entomologische zoek- dag/nacht in het Europees natuurreservaat het Molsbroek.
Hier vind je meer Informatie en inschrijvingen

Op zaterdag 20 mei 2017 bezoeken we het Molsbroek, een natuurreservaat van 80 ha te Lokeren. We zullen die dag niet alleen de rijke plantengroei en de talrijke watervogels kunnen bekijken, maar willen tijdens een namiddagwandeling speciaal letten op de insectenwereld in dit interessante gebied. In de voormiddag krijgen we een korte voorstelling over Het Molsbroek en na de lunch maken we in kleine groepjes een wandeling rondom het hele reservaat. We spreken af om 11.00 uur in het Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9169 Lokeren. Wie graag meedoet aan deze activiteit gelieve zich vooraf aan te melden. Tevens kunnen dan broodjes en/of soep besteld worden voor de lunch. Aanmelden kan via de link inschrijvingen.

 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

  /  website Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied / Wakona - Phegea 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.