Het is nu echt begonnen! Vindt elk minstens één Kleine vos!
Van alle overwinteraars die al een schuchtere poging hebben ondernomen om te vliegen, is de Kleine vos de soort die ons het meest interesseert in het prille voorjaar. Deze soort heeft het niet gemakkelijk bij ons. Vermoedelijk omdat het te warme klimaat hier in Vlaanderen niet echt hun ding is. In een gemiddeld koeler klimaat zoals bv Nederland (noordelijker) en de Ardennen (hoger) doen ze het veel beter dan bij ons. Toch is het altijd één van de eerste dagvlinders die wordt gezien tijdens het voorjaar. Al hebben we maar een 10-tal graden, toch zal je deze kunnen aantreffen op een windluw plekje in de zon. Zoek langs akkerranden die geflankeerd worden door een houtkant of bosrand waar de wind niet heerst. Het is daar dan altijd enkele graden warmer.
Wijfje Kleine vos, 10 maart 2017, Lokeren. © Christophe Hillaert.
Op de braakliggende grond zitten ze op te warmen in het zonnetje. Of in een windluwe wegel (sla je slag) die tussen de velden liggen. Opdracht voor de maand Maart is dat je per zoektocht minstens één Kleine vos hebt waargenomen en graag met een foto! Wie gaat de uitdaging aan?
Bont dikkopje vloog ooit in Overmere donk.
Bont dikkopje uit de collectie van de VVE. © Raphaël Windey.
Tijdens de bijeenkomst in het lokaal van de VVE te Oelegem, heeft de VVE WG dagvlinders op zaterdag 4 maart een grote opkuis gedaan in de collecties. Daar werd ook een opgezet exemplaar van het Bont dikkopje teruggevonden dat in Overmere werd gevangen op 3 juni 1963. Verdwijnen van soorten heeft onherroepelijk te maken met biotoopvernietiging. Het Bont dikkopje kwam vorige eeuw nog op meerdere plaatsen voor in ons projectgebied maar is intussen reeds lang verdwenen. Het is een typische soort van vochtige graslanden en natte heidegebieden in een bosrijke omgeving.
Wat werd er ondertussen al meer gezien in het projectgebied?
Het eerste Klein koolwitje werd gespot door Luc Dierinck op 28 februari. De eerste foto moet echter nog genomen worden (zelfs op nationaal vlak). Het Klein geaderd witje is nog niet gezien maar van het Groot koolwitje heeft Ruben Meert een mooie pop gevonden. De meest waargenomen dagvlinder is momenteel de Citroenvlinder, gevolgd door de Dagpauwoog en de Kleine vos. Te verwachten binnenkort zijn het Bont zandoogje en het Boomblauwtje. Wie vindt de eerste exemplaren?
Komende activiteiten.
Zondag 12 maart 2017. Zoektocht naar rupsen van Icarusblauwtje, Kleine vuurvlinder en Bruin blauwtje.
Een totaal andere beleving in de wereld van dagvlinders. Plaats: Tussen Heidebos en het afrittencomplex (expressweg) van Moerbeke. Start: 13h00. Meer details en inschrijvingen bij Daan Van Eenaeme.
Zaterdag 30 april 2017. Zoektocht naar het Oranjetipje.
Plaats: Temse. I.s.m. de gemeente Temse die 2 sites zal inrichten voor het Oranjetipje, gaan we de omgeving al goed inventariseren op de aanwezigheid van deze prachtige voorjaarsvlinder. Inschrijven bij Jurgen Couckuyt.
Zaterdag 20 mei 2017. Molsbroek op 6 poten.
Plaats: Molsbroek Lokeren. De VVE (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) organiseert ism vzw Durme een entomologische zoek- dag/nacht in het Europees natuurreservaat het Molsbroek. Hier vind je meer Informatie en inschrijvingen.
Op zaterdag 20 mei 2017 bezoeken we het Molsbroek, een natuurreservaat van 80 ha te Lokeren. We zullen die dag niet alleen de rijke plantengroei en de talrijke watervogels kunnen bekijken, maar willen tijdens een namiddagwandeling speciaal letten op de insectenwereld in dit interessante gebied. In de voormiddag krijgen we een korte voorstelling over Het Molsbroek en na de lunch maken we in kleine groepjes een wandeling rondom het hele reservaat. We spreken af om 11.00 uur in het Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9169 Lokeren. Wie graag meedoet aan deze activiteit gelieve zich vooraf aan te melden. Tevens kunnen dan broodjes en/of soep besteld worden voor de lunch. Aanmelden kan via de link inschrijvingen.
|