headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
 

Eindelijk nog eens een Grote vos.

Deze soort kan je nu vinden.

20170329 1

Philippe Van de Velde © zocht en vond de Grote vos. Nationaal werden al veel exemplaren gezien de laatste weken, dus kon een vondst in ons projectgebied niet uitblijven. Er zullen ongetwijfeld nog meer Grote vossen rondvliegen in de grotere boscomplexen die ons projectgebied rijk is. Dit exemplaar werd gevonden in de bossen van Waasmunster op 24 maart 2017.

In het uiterste Noordwesten van het projectgebied (Kloosterbos Wachtebeke) werd nog een 2de exemplaar gevonden door Tom Vermeulen op 26 maart 2017.

Het is echt wel het moment om deze zeldzamere soort te zoeken. Logischerwijze moet je zoeken in de boscomplexen waar veel Wilg staat te bloeien. Dit is één van de waardplanten van de Grote vos. Op Iep werden vroeger ook regelmatig rupsen gevonden.

Zoek vooral langs de bosranden en open zonbeschenen plekken in het bos. Ze zitten graag op stenige paden of boomstammen.

Deze grote dagvlinder heeft hier mogelijks overwinterd en kan vorige zomer tot hier zijn gezworven. Eigenaardig is dat deze soort in de zomer zelden wordt opgemerkt. 

Wat is er ondertussen al gevonden door onze vrijwilligers?

20170329 2

Het Oranjetipje begint ook stilaan te vliegen met de aanhoudende lente dagen. Het gros moet echter nog beginnen.

Marie Rose Buyst © vond de eerste exemplaren (wijfjes) in Lede van deze soort.

Zij leverde meteen ook het bewijs met enkele prachtige foto's.

De mannetjes vallen veel meer op met hun oranje tippen op de BK vvl. Het is dus niet zo evident om de eerder onopvallende wijfjes te vinden. Deze kunnen ook verward worden met andere Witjes.

Met de vorige dagvlinderflash kan je de verschillende witjes uit elkaar halen.

20170329 3

Het eerste Klein koolwitje werd gevonden door Luc Dierick te Temse op 28 februari 2017. 

Laura Serluppus © kon echter de eerste foto maken van een mannetje op 16 maart 2017 te Moorsel.

Het eerste Klein geaderd witje werd op 12 maart 2017 te Wichelen gemeld door Bart De Keersmaecker

De eerste bewijsfoto werd pas echter gemaakt op 26 maart 2017 in het park van Beervelde. 

Het Groot koolwitje werd als eerste gemeld door Lou Roelandt op 17 maart 2017 te Doorslaar.
Tot op heden zijn er nog geen foto's gemaakt van deze soort in 2017.

Met het goede weer was het uitkijken naar de eerste exemplaren van het Bont zandoogje en het Boomblauwtje.

20170329 4

Patrick De Brauwer vond het eerste mannetje Boomblauwtje in Zele op 15 maart 2017.

De eerste bewijsfoto werd geleverd door Etienne Ronse © op 23 maart 2017 te Grembergen.

20170329 5

Het eerste Bont zandoogje komt op naam van Philippe Van de Velde © met bijhorende bewijsfoto. Hij vond het op 23 maart 2017 te Lokeren.

Met de mooie dagen zijn er al veel exemplaren gevonden van de Gehakkelde aurelia. Deze doet het opmerkelijk goed dit voorjaar en het is nog niet voorbij.

Wederom Philippe Van de Velde vond het eerste exemplaar met bewijsfoto op 10 maart 2017 te Lokeren.

Tuinmeetnet editie maart 2017.

De eerste maand van het nieuw project tuinmeetnet is voorbij. Het was nog een frisse maand dus de mogelijkheden om in je tuin veel dagvlinders te vinden was beperkt. Het laatste weekend bood de meeste mogelijkheden en daar hebben de meeste deelnemers ook van geprofiteerd. Binnenkort volgt een eerste evaluatie. Je kan nog steeds deelnemen aan dit tuinmeetnet.

Voor alle duidelijkheid: Al je tuinwaarnemingen moet je ook in waarnemingen.be invoeren want deze data is belangrijk voor het Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Verslag online.

na de leuke zoektocht naar de rupsen van onze Blauwtjes op 12 maart 2017 heeft Daan Van Eenaeme een leuk verslagje gemaakt. Het was heel mooi weer en er vlogen die dag ook heel veel andere soorten rond. Met dank ook aan de vele zoekers en in het bijzonder aan de jongsten Wout Jonckheere en Pär Couckuyt. Het was prachtig om zien hoe zij hun eerste eitjes vonden van de Eikenpage.

20170329 6

Zie je het rupsje zitten ? 12 maart 2017, Wachtebeke. © Ortwin Hoffmann.

 

Komende activiteiten.

Zaterdag 30 april 2017.
Zoektocht naar het Oranjetipje.

Plaats: Temse.
I.s.m. de gemeente Temse die 2 sites zal inrichten voor het Oranjetipje, gaan we de omgeving al goed inventariseren op de aanwezigheid van deze prachtige voorjaarsvlinder.
Inschrijven bij Jurgen Couckuyt.

Zaterdag 20 mei 2017.
Molsbroek op 6 poten.

Plaats: Molsbroek Lokeren.
De VVE (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) organiseert ism vzw Durme een entomologische zoek- dag/nacht in het Europees natuurreservaat het Molsbroek.
Hier vind je meer Informatie en inschrijvingen

Op zaterdag 20 mei 2017 bezoeken we het Molsbroek, een natuurreservaat van 80 ha te Lokeren. We zullen die dag niet alleen de rijke plantengroei en de talrijke watervogels kunnen bekijken, maar willen tijdens een namiddagwandeling speciaal letten op de insectenwereld in dit interessante gebied. In de voormiddag krijgen we een korte voorstelling over Het Molsbroek en na de lunch maken we in kleine groepjes een wandeling rondom het hele reservaat. We spreken af om 11.00 uur in het Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9169 Lokeren. Wie graag meedoet aan deze activiteit gelieve zich vooraf aan te melden. Tevens kunnen dan broodjes en/of soep besteld worden voor de lunch. Aanmelden kan via de link inschrijvingen.

 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

  /  website Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied / Wakona - Phegea 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.