headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
 

Waar zoeken we nu naar?

In Maart zijn we ongewoon verwend geweest met grote aantallen dagvlinders van de soorten die op dat moment vlogen. Met de koudeperiode die er nu heerst, worden niet veel dagvlinders gezien. Door de nachtvorst zijn er misschien ook veel slachtoffers.
Niettemin is het toch een ideale periode om naar meerdere soorten te zoeken, weliswaar in een andere vorm. De soorten waar wij als project dagvlinders vooral in geïnteresseerd zijn, worden hieronder beschreven.

De eitjes van het Oranjetipje

Als een Oranjetipje een eitje aflegt is de kleur van het eitje wit. Na een dag kleurt het eitje oranje en zijn ze echt gemakkelijk te vinden. Let op! Eitjes van o.a. Klein koolwitje en Klein geaderd witje zijn ook wit en blijven wit. Deze worden op allerlei Kruisbloemigen afgelegd.
Nu zoek je vooral best op Pinksterbloem bij de bloemhoofdjes. Maar ook op de vruchtjes van Look zonder look en Judaspenning worden nu eitjes afgelegd. Dus ook in de tuin kan je op zoek naar eitjes van het Oranjetipje.

20170427 1
Een vers gelegd wit eitje links, 13 april 2017, Zaffelare.© Daan Van Eenaeme.
Verkleurend naar oranje eitjes rechts, 16 april 2017, Lokeren. © Philippe Van de Velde.

De rupsen van de Kleine vos

20170427 2
Spinselnest van Kleine vos, 11 april 2014, vlinderberm parking E17, Waasmunster. © Ortwin Hoffmann.
Inzet detail bijna volgroeide rups, 16 mei 2014, Serskamp. © Koenraad Bracke.

Niet gemakkelijk maar toch te vinden. Spinselnesten van de Kleine vos vinden doe je vooral door te kijken naar solitaire bosjes frisse Brandnetels die volop in de zon staan. Dus deze soort hoef je niet te zoeken in bosranden of houtkanten, maar bv. tussen 2 graslanden of in een weide. Het liefst staan deze brandnetels ook in een open structuur met weinig concurrerende planten rondom. De rupsen kan je onderscheiden van bv. Landkaartje en Dagpauwoog door de geelachtige vlekken in het patroon.

Komende activiteiten.

Zaterdag 29 April 2017 om 13h30.
Zoektocht naar het Oranjetipje.
Start om 13h30 aan parking koolputten (MIRA brug)
Einde voorzien rond 17h00.
Meebrengen: Aangepaste kledij en schoeisel. Eventueel fototoestel en loupe.
.

Zaterdag gaan we de zone uitkammen naar de aanwezigheid van het Oranjetipje. We hopen op imago's want het weer ziet er goed uit, maar ook naar eitjes zal gezocht worden.
De nieuwe site (rode cirkel) wordt specifiek door de gemeente Temse binnenkort ingericht voor het Oranjetipje. Met deze zoektocht willen we al een goede indruk krijgen van de omgeving.
Wie mee wil zoeken kan zich nog inschrijven. Tot dan.

20170427 3


 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

  /  website Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied / Wakona - Phegea 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.