headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
 

Rupsen van de Keizersmantel en Iepenpage.

20170517 1Rups van de Keizersmantel, 16 mei 2017, Moerbeke.
© Daan Van Eename.

Wie anders dan Daan Van Eenaeme vond rupsen van de Keizersmantel in de bossen van Puyenbroek en omgeving. Daar begon het enkele jaren geleden voor deze bossoort in ons projectgebied. Sindsdien is het enkel maar beter gegaan voor de Keizersmantel mede dankzij het bosbeheer dat nu specifiek wordt gehanteerd door de lokale beheereenheid van het Provinciaal domein Puyenbroek. De laatste jaren breidt de soort zich ook uit in de aanpalende bossen. De rupsen fourageren op de aanwezige Bosviooltjes die in de nabijheid staan van bomen met een grove stamstructuur.
Ook in de bossen van Berlare vond Daan rupsen van de Iepenpage. Tot op heden werden deze nog niet gevonden maar voor Daan is dit een klein kunstje om in een Iep op zoek te gaan.
Proficiat Daan!

20170517 2
Rups van de Iepenpage, 15 mei 2017, Berlare.
© Daan Van Eenaeme.

Oproep! Mooie foto's van het Hooibeestje.

20170517 3Voor de volgende dagvlinderfiche is gekozen voor het Hooibeestje. Wij doen een oproep aan de vrijwilligers om foto's door te sturen van alle stadia alsook van het biotoop.
Een onafhankelijk persoon schrijft de fiche en kiest ook uit de ingezonden foto's. Dit artikel zal gepubliceerd worden in het ledenblad van vzw Durme en Natuurpunt Zuid-Waasland.
Foto's kunnen doorgestuurd worden naar dit adres.
Staat jouw foto binnenkort in de dagvlinderfiche?

Sla je slag! Op zoek naar Blauwtjes in de wegels tussen akkers en velden.

20170517 4
Zachte ooievaarsbek is de waardplant van het Bruin blauwtje.
© Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Nu de Blauwtjes zijn beginnen te vliegen is het tijd om het deelproject 'Sla je slag!' in de kijker te plaatsen. Sommigen hebben zich ingeschreven voor dit project en zullen weldra gevraagd worden om op zoek te gaan in de slagwegels tussen de velden en akkers.
Deze meestal doodlopende wegels kan je overal vinden in ons agrarisch landschap en zijn vaak de enige plaatsen waar o.a. het Icarusblauwtje, Bruin blauwtje en Kleine vuurvlinder hun toevluchtsoord vinden. De waardplanten Hopklaver, Ooievaarsbekjes en Zuringsoorten vind je er bijna overal terug en deze wegels bieden ook nog micro-klimaat eens de mais hoog staat.
Dus ga eens wandelen in deze wegels in je buurt en voer alle soorten in op waarnemingen.be. Je kan je ook specifiek inschrijven om hieraan deel te nemen.

Wat is er ondertussen al gevonden?

Hieronder vind je de recentste vondsten met het eerste bewijs.
Alvast bedankt aan de ijverige zoekers! Een foto nemen loont altijd.

20170517 5Koninginnenpage, 13 mei 2017, Berlare. © Daan Van Eenaeme.

20170517 6Kleine vuurvlinder, 8 april 2017, Berlare. © Kurt Jonckheere.

20170517 7
Bruin blauwtje, 9 mei 2017, Stekene. © Brigitte Van Passel.

20170517 8
Wijfje Icarusblauwtje, 10 mei 2017, Lokeren. © Francois Hafner.

20170517 9
Hooibeestje, 30 april 2017, Berlare. © Philippe Van de Velde.

Komende activiteiten.

Zaterdag 20 mei 2017.
Het Molsbroek op 6 poten.
Plaats: Molsbroek Lokeren.
De VVE (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) organiseert i.s.m. Vzw Durme een entomologische zoek- dag/nacht in het Europees natuurreservaat, het Molsbroek.

Op zaterdag 20 mei 2017 bezoeken we het Molsbroek, een natuurreservaat van 80 ha te Lokeren. We zullen die dag niet alleen de rijke plantengroei en de talrijke watervogels kunnen bekijken, maar willen tijdens een namiddagwandeling speciaal letten op de insectenwereld in dit interessante gebied. In de voormiddag krijgen we een korte voorstelling over Het Molsbroek en na de lunch maken we in kleine groepjes een wandeling rondom het hele reservaat.
We spreken af om 11.00 uur in het Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9169 Lokeren.
Wie graag meedoet aan deze activiteit gelieve zich vooraf aan te melden. Tevens kunnen dan broodjes en/of soep besteld worden voor de lunch. Aanmelden kan via dit formulier.

Zaterdag 24 juni 2017.
Zoektocht naar het Koevinkje.

plaats: bossen tussen Provenciaal domein Puyenbroek en Eksaarde dorp.
Inschrijven en info bij vzw Durme..

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.