headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
 

Sla je slag!

20170530 1
Links wijfje Bruin blauwtje, Beervelde, 21 mei 2017, Kurt Jonckheere.
Boven wijfje Kleine vuurvlinder, Stekene, 18 mei 2017, Brigitte Van Passel.
Onder wijfje Icarusblauwtje, St-Niklaas, Sandra Cassier.

Nu is het de beurt aan de Blauwtjes die volop aan het vliegen zijn. Maar waar komen ze voor in dit verstedelijkt en intensief agrarisch landschap? In onze natuurgebieden zijn het Icarusblauwtje, Bruin blauwtje en Kleine vuurvlinder al goed in kaart gebracht, maar we willen meer zicht krijgen op de gebieden daarbuiten.
Logischerwijze kom je dan automatisch uit in de slagwegels die tussen de velden en akkers liggen. Daarom een oproep om je slag te slaan in één of meerdere van die wegels die in je buurt liggen. Wandel deze wegels in je buurt eens af en geef alle dagvlinders door op waarnemingen.be.
De waardplanten van onze Blauwtjes komen daar veelvuldig in voor en er heerst veelal een micro-klimaat alhoewel bij dit weer, warmte niet echt een probleem is. Bovendien bevatten deze wegels open structuren om op te warmen en is er ook nectar aanwezig.
Schrijf je in voor dit project 'Sla je slag'.

Kaasjeskruiddikkopje als tuinvlinder.

20170530 2
Op 25 mei 2017 kreeg Luc Gasthuis het bezoek van een Kaasjeskruiddikkopje in zijn tuin (bovenste foto). Vorig jaar had hij de tuin opnieuw ingericht om meer insecten aan te trekken. En meteen bingo met een imago van dit sterk oprukkende Dikkopje.
Op 17 mei 2017 had Dominiek Decleyre echter het eerste imago gezien in de Kalkense meersen (onderste foto). Ondertussen zijn ook al meerdere rupsen en eitjes gevonden langs de Schelde op de waardplant Kaasjeskruid. Proficiat aan beiden!
20170530 3

Nieuw gezien met bewijsfoto.

Vrijwilligers die het eerste bewijs kunnen leveren gaan we meer en meer 'in the picture' zetten. Op die manier hopen we mensen te stimuleren om hun vondsten te staven met fotobewijs. Het levert zowel voor ons als voor de persoon die de foto nam een win-win situatie op. Het is ook een goede manier om je zelfvertrouwen omhoog te krikken want op de PC kan je bepaalde details heel goed bekijken.

20170530 4
Het eerste mannetje Groot dikkopje werd gespot in St-Niklaas op 28 mei 2017 door Sandra Cassier.

20170530 5
Op 16 mei 2017 kon Lou Roelandt de eerste Distelvlinder (trekvlinder) bewijzen te Doorslaar.

20170530 6
Patriek Casier kon het eerste Bruin zandoogje fotograferen op 24 mei in Smetlede.

20170530 7
En net buiten het projectgebied maar daarom niet vermeldenswaardig is de mooie vondst en bewijs van Frank Cornelis. Hij kon een wijfje Boswitje vastleggen in Bazel op 20 mei 2017.
Proficiat aan allen!

Komende activiteiten.

Zaterdag 24 juni 2017.
Zoektocht naar het Koevinkje.

Plaats: bossen tussen Provenciaal domein Puyenbroek en Eksaarde dorp.
Het Koevinkje is een dagvlinder die graag vertoeft in open bossen met frisse graslanden. Ondanks de uitbreiding vorige jaren in ons projectgebied, is de grootste populatie van Oost-Vlaanderen in deze zoekzone weinig opgemerkt.
Onder begeleiding van gidsen Kurt Jonckheere en Thomas Van Lancker.
Inschrijven en info bij Thomas Van Lancker.

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.