headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!

 
 
 


Eitjes en rupsen van het Kaasjeskruiddikkopje bij de vleet.

 20170728 1
Uitgekomen eitjes van het Kaasjeskruiddikkopje, 24 juli 2017, Berlare.© Philippe Van de Velde.

Dezer dagen worden veel eitjes en rupsen van het Kaasjeskruiddikkopje gevonden in ons projectgebied. Het is een opvallend fenomeen voor het jaar 2017 terwijl vorige jaren slechts sporadisch enkele rupsen werden gevonden in één zelfde gebied rond Berlare.

20170728 2
Kaasjeskruiddikkopje op de waardplant Kaasjeskruid, 13 juli 2017, Kalken.© Wim Mertens.

Kaasjeskruid, de waardplant van deze soort, kan je overal in het landschap aantreffen. Het is niet zo moeilijk om de rupsen te vinden want ze bevinden zich veelal in een ingewikkeld blad van de plant en kunnen met meerdere exemplaren op één waardplant aanwezig zijn.
Wie wil op zoek gaan om deze soort nog beter in kaart te brengen? Wil je veel kans maken, zoek dan vooral op de dijken langs de Schelde die ons projectgebied kruisen. Je zal merken dat het een leuke ontdekkingstocht kan worden. Succes!

20170728 3
Bijna volgroeide rups van het Kaasjeskruiddikkopje, 28 september 2015, Berlare.© Fonny Schoeters.

 

Wat brengt de eerste decade van Augustus?

20170728 4Fenologiegrafiek van de Oranje luzernevlinder.
Bron: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

De eerste 10 dagen van augustus (D1 aug) brengen enkele soorten dagvlinders in hun topperiode. Deze gegevens kunnen we bepalen omdat we sinds 2004 fenologiegrafieken maken die zeer gedetailleerd weergeven wanneer een bepaalde soort te verwachten is.
Volgende soorten kan je begin augustus zoeken in ons projectgebied.
Trekvlinders zoals Atalanta, Oranje luzernevlinder en Distelvlinder kunnen de volgende dagen hun piekmoment hebben in deze omgeving. Uitkijken dus op nectarrijke bloemen waar ze snel bijtanken om daarna weer snel te vertrekken.

20170728 5
Tuinbezoek van onze prachtigste page, 24 juli 2017, Waasmunster.© Ortwin Hoffmann.

Ook de prachtigste dagvlinder van onze regio kan zijn topmoment hebben begin augustus. De Koninginnenpage kan je vooral vinden in bloemrijke graslanden maar ook in je tuin. Eitjes zullen dan vooral worden afgezet op Worteltjes of Venkel. Iets om in de gaten te houden!

 

3de doelsoort: Het Hooibeestje.

20170728 6
Vers Hooibeestje, 13 juli 2017, Baasrode.© Pascal Heymans.

De tweede generatie van het Hooibeestje willen we absoluut in de kijker zetten omdat de zomergeneratie meestal de grootste aantallen brengen. Toch willen we dit met enige voorzichtigheid melden omdat we al een zeer droog jaar hebben gehad en het aanbod van smalbladige grassen eerder beperkt zal zijn. Dit zou een invloed kunnen hebben op de aantallen. Afwachten wat het zal worden.
Veel meer informatie over het hooibeestje kan je trouwens vinden in de recentste dagvlinderfiche die onlangs is gepubliceerd. Blader doorheen het magazine naar blz. 6-7 en 8.

 

 

Komende activiteiten.

Zondag 13 augustus.
Zoektocht naar het Hooibeestje.
Waar: Kloosterbos Wachtebeke.

Start: rond 14h00 en
Einde voorzien rond 17h00.

Inschrijven bij Tom Vermeulen.


Zaterdag 9 september 2017.
Bijeenkomst VVE werkgroep Dagvlinders.
Waar: BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren.

Start: 13h30
Einde rond 17h30.

Inschrijven bij Sylvain Cuvelier.

Meer informatie op Phegea.org.

.

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.