Contact: Koen Van der Aa, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep “dagvlinders en libellen” 10 jaar aan de slag!

In winter van 2012 was er een NIA over de toekomstplannen van “de polders van Kruibeke”. De bedoeling was dat er allerlei werkgroepen opgestart gingen worden om al het leven in de polder te inventariseren. Er werd besproken welke gebieden bos bleven, welke gebieden weidevogelgebied, welke delen er gingen verwilderen en ook welke plekken we absoluut als open ruimte wilden behouden. Die avond is dan de kiem gelegd om een werkgroep op te richten binnen Kruin die zich specifiek zou bezig houden met de open ruimte percelen en daar op regelmatige basis monitoring zou uitvoeren specifiek naar dagvlinders , libellen/juffers en vegetatie.

De kern van de groep die avond is zo goed als dezelfde 10 jaar later …

De gebieden die we momenteel monitoren bevatten 7 percelen die niet toegankelijk zijn. Elk jaar wordt een verzoek ingediend bij ANB via de lokale boswachter . We dragen ook specifieke vrijwilligers kledij en een badge van kruin /vrijwilliger zodat mensen die in de buurt wandelen weten dat we een specifieke opdracht vervullen.

Elke 3de zaterdag van de maand vanaf april tot september wordt een vaste route gelopen en wordt alles genoteerd aan dagvlinders, dag actieve nachtvlinders en libellen / juffers.

Enkel in april volgen we een specifieke route gericht om maximaal aantal oranjetipjes te tellen.

In 2019 werd er gestart met sinusbeheer op 4 percelen . Impact voorlopig beperkt, te kort om conclusies te trekken. Aangezien we steeds dezelfde route volgen en steeds dezelfde zaterdag van de maand hangen we volledig af van de geschikte weersomstandigheden, maar algemeen gezien is de monitoring steeds doorgegaan uitgezonderd een 3-tal keren wegens te slecht weer.

De coördinatie is in handen van Koen Van der AA. Indien er mensen geïnteresseerd om hieraan mee te werken, kunnen die zich melden bij Koen. Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 De getelde resultaten zijn dus altijd een momentopname .

 

  

laatst bijgewerkt: 01/2024

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.